Oblo Bar and Bistro, 2016

  • Client Intro

Well, hello Eighties! This bar and eatery is another icon in Eyemouth and the owner has proudly carried on his parent’s legacy. But with a vinyl upholstered bar, flower stickers on the walls, and lighting so low you couldn’t read the menu, it all needed to go to make way for a new contemporary design.

  • Scope/Client Brief

There are distinct zones to this space. At the far back, in a separate room, is a formal sit-down restaurant, at the fort a bar with more casual seating around it, and an outdoor conservatory which is covered and enclosed with glass doors therefore offering a perfect alfresco dining experience. All of this was to be redesigned to create a contemporary and fun eating and drinking experience!

  • Challenges

Firstly, the space didn’t have a design vision. It was random with a selection of materials that didn’t really fit together and mishmash furniture that had seen better days. We took it upon us to create a vibrant contemporary design, which took cues from the neighbouring working harbour and the Italian background of the family owners. Mixed reclaimed timbers, rust finishes, raw hessian rope, monochromatic tiles, and plush upholstery would create a stylish and fun vibe that attracts all ages from all over.

  • Interior Design Solution

The conservatory balcony was filled with foliage and floored in the same material as the inside to increase the visual floor area, the adjoining bistro has a slightly industrial feel and the formal restaurant at the back is filled with rustic timber finishes, lending a nod to the working harbour. By visually zoning these spaces, the venue now has a more spacious feel that caters to everyone, and it all still makes sense as the design roots are shared in the industrial fishing and the family history! This was a full refurbishment of the bar, toilets, surfaces and all fixed and loose furnishings throughout.